Informatikatanár – osztatlan tanárképzési szak

Az információ és annak felhasználása központi szerepet foglal el a mindenkori társadalmak működésében. Az információ létrehozásához, megszerzéséhez, elemzéséhez, értelmezéséhez, feldolgozásához, alkotó alkalmazásához szükséges ismeretek, készségek elsajátítása ma már mindenki számára fontos.

Az Informatikatanár képzés célja, hogy a munkába lépő informatikatanárok képesek legyenek a későbbi munkájuk során mindig megújulni, képesek legyenek önmaguk fejlesztésére, igényük és szándékuk legyen a önképzésre, az új technológiák és technikák megismerésére, használatuk, alkalmazásuk elsajátítására.

Az önképzés rendkívül lényeges ahhoz, hogy a szükséges ismereteket mindig a legmodernebb technológián keresztül tudják átadni a tanítványaiknak. Képesek legyenek ezeket oktatni megfelelő szinten és színvonalon, a szükséges készségeket kialakítani, akár más szakterületek oktatóival történő együttműködés keretében is.

A leendő informatikatanárokat a képzésünk felkészíti a számítógéppel támogatott problémamegoldások során az informatikai eszközök, információforrások tudatos és hatékony, önálló és csoportos használatára.

Az informatikatanár fő feladata a logikus, algoritmikus gondolkodás kialakítása és a koncepcióalapú problémamegoldás módszereinek megtanítása, így ezek központi szerepet kapnak a képzés során.

Az informatikaoktatás számos ponton kapcsolódik a közoktatás egyéb tantárgyainak tartalmaihoz. Ezen kapcsoldások szemléltetésével, oktatásával az informatikatanár egyfajta kapcsot képez a küülönböző tantárgyak, a különböző tudományterületek között.

Hallgatóink megtanulnak algoritmizálni, algoritmusokat elemezni, magas szinten programozni, tesztelni, hibát keresni, rendszert üzemeltetni.

Az alkalmazói rendszerek használatánál elsődlegesen itt is a szemléletet tanulják meg, a nagyobb összefüggéseket, amelyek alapján az új alkalmazói rendszerek megismerése már könnyebben és gyorsabban történhet.

A modern információs és kommunikációs eszközök, technológiák használatát ismerik meg szintén általános és konkrét gyakorlati szinten.

Mesterséges intelligenciát, számítógépes grafikát, valamint matematikai és logikai hátteret tanulnak a magasabb szintű rendszerek építéséhez, illetve az informatikatanári feladatok ellátásához.

A tanári munka rejtélyeibe vezetik az érdeklődőket az informatika-módszertani, pedagógiai és neveléstudományi ismereteket oktató tantárgyak.

Az elméleti szinten felkészült jelöltek gyakorlatban is kipróbálhatják tanári képességeiket: a képzés utolsó évében különböző típusú tanítási gyakorlatokat teljesítenek, melyek felkészítik őket tanítás mesterségének gyakorlati fogásaira. Kipróbálhatják kommunikációs és irányító képességeiket, tesztelhetik tervező és megvalósító képességeiket.

Elhelyezkedési, továbblépési lehetőségek

 • Az informatika tantárgyat oktató tanárként

  • a közoktatás 5–10. évfolyamán (a 4+1 éves képzésben oklevelet szerzők),
  • a közoktatás 5–12. évfolyamán (5+1 éves képzésben oklevelet szerzők),
  • a szakképzésben és a felnőttoktatásban (OKJ, ECDL).
 • Vizsgáztatóként (közép és emelt szintű érettségin (5+1 éves képzés), OKJ és ECDL vizsgákon), informatikai versenyek szervezőjeként.
 • A távoktatás, tananyagfejlesztés, iskolai informatikai eszközök, oktatási információs és kommunikációs technológiák alkalmazásával kapcsolatos fejlesztési feladatok ellátása területén.
 • Az idegen nyelvű informatikatanításban.
 • A tudományos pályát választókat várják a doktori iskolák, a gyakorlat felé fordulók pedig a tanár- és szakirányú továbbképzések közül választhatnak.

Az ideális jelentkező

 • Informatikai ismereteket szerzett általános és középiskolában, az (emelt szintű) informatika érettségi vizsga letétele javasolt (jelenleg nem követelmény).
 • Az informatika általános- vagy középiskolai oktatását szeretné hivatásul választani, affinitást érez a tanítás iránt.
 • Nagy érdeklődést érez az informatika egésze vagy annak néhány fejezete iránt, és ezért meglévő informatikai ismereteit szeretné bővíteni.

Frissítés dátuma: 2020.11.13.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.