Pályaorientáció, valamint a matematikai, természettudományos, informatikai, műszaki szakok népszerűsítése a felsőoktatásban

Projekt azonosító száma: 
EFOP-3.4.4-16

Ezen nyertes pályázat keretében az Informatikai Kar a következőket tervezi a 2017-2021 időszakban:

Pályaorientáció

  • Évről évre busszal elhozza az egyetem vonzáskörzetébe tartozó, hátrányos helyzetű településekről származó diákokat a részükre rendezett kari rendezvényekre: Lányok napja, kari nyílt nap, Szakmai napok; és gondoskodik az ellátásukról.
  • Különféle szakköröket tart, melyen a Debrecen környéki diákok személyesen részt vehetnek, míg a távolabb élők felvételről követhetik az eseményeket. Pl. programozói versenyre felkészítő, 3D nyomtatás, webprogramozás, mobilprogramozás.
  • Nyári intenzív egyhetes napközis illetve online táborokat szervez aktuálisan divatos technológiák mentén.
  • Levelező programozói versenyt rendez, mely a hatékonyságot állítja a középpontba.
  • Tömeges mentorálást lehetővé tevő portált fejleszt, melyen a diákok programozással kapcsolatos kérdéseiket tehetik fel, melyeket a kar oktatói, diákjai, illetve céges szakemberek válaszolnak meg.
  • Az egyetemi hallgatók felzárkóztató képzése során használt tananyagokat digitális formában elérhetővé tesszük a középiskolások számára, hogy lássák milyen szintre kellene eljutniuk a felvételi előtt.
  • A How think the computer scientist with Python 3 könyv lefordításával egy korszerű és széles körben használt programnyelv akár önálló elsajátítását tesszük lehetővé középiskolások számára.

Képzők képzése

  • A helyi fejlesztésű ProgCont rendszert úgy fejleszti tovább, hogy a középiskolai informatikai tanárok is összeállíthassanak feladatsorokat gyakorlásra, vagy helyi versenyek lebonyolítására. Ezt a rendszer újabb és újabb programnyelvekkel bővítve közelíteni kívánjuk a középiskolai igényekhez. A ProgCont rendszer felületének átírásával mobilon és tableten is kényelmessé kívánjuk tenni. A rendszer használói eredményének figyelésével egy feladatajánló alkalmazást fejlesztünk ki, mely támogatja az önképzést megfelelő szintű és tematikájú feladatok javaslásával.
  • A középiskolai informatika tanárok számára két fajta továbbképzést hozunk létre, az egyik a versenyfeladatok megoldásához szükséges elméleti hátteret mutatja be konkrét feladatmegoldások során, míg a másik a megújult ProgCont rendszer használatát ismerteti és gyakoroltatja be.
  • Évente megszervezi a „Nők az informatikában” workshop-ot.

Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ