Dr. Bognár Katalin


(1954–2014)

2014. január 13-án, életének hatvanadik évében tragikus körülmények között elhunyt kedves kolléganőnk, Dr. Bognár Katalin tudományos főmunkatárs, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának volt gazdasági dékánhelyettese.

Bognár Katalin Egerben érettségizett, majd 1977-ben a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett okleveles matematikus diplomát. Első szakmai tapasztalatait az iparban szerezte: dolgozott fejlesztőként a Videoton Elektronikai Vállalatnál, a Flexicomp Kft-nél, a Comporgan Rendszer-háznál. 1990-ben tért vissza az alma materhez: adjunktusnak nevezték ki a KLTE Számítástudományi tanszékére. Ezt a kihívást is sikerrel állta. 1997-ben – egy hosszabb francia ösztöndíjas tanulmányút után – Ph.D. tudományos fokozatot szerzett Chambéry-ben az Université de Savoie-on. Tudományterülete a tudás alapú technológia, leíró logikák, szemantikus web, ontológiák. Magyar, angol és francia nyelven is publikált. Japántól Finnországig számos tanulmányúton, konferencián vett részt előadásokkal. Több, nemzetközi kooperációra épülő kutatási projektnek volt a helyi koordinátora.

Lelkesen vett rész a szakmai és egyetemi közéletben: bizottságok tagjaként, doktori iskola titkáraként, tanácstagként, folyóirat szerkesztőként mindenki megelégedésére végezte munkáját. 2005 és 2008 között az Informatikai Kooperációs Központ igazgató-helyetteseként sokat tett azért, hogy a projekt a legjobban menedzselt kitüntető címet elnyerje. Remek ember volt, nyitott és barátságos, nyugodt és életvidám, igen népszerű mind a diákok, mind kollégái körében. Tanítványainak és a munkatársaknak egyaránt jutott kedves szavaiból, mosolyából. Mindig arra törekedett, hogy hallgatóinak megtanítsa, hogyan kell jól tanulni, felkeltse a pontos, gondos munka iránti igényüket. Doktoranduszait sikeresen juttatta külföldi ösztöndíjakhoz, tudatosan segítve szakmai karrierjük építését.

Mindig büszke volt családjára és nagy szeretettel beszélt róluk. Várta az újabb unokákat , és készült a főállású nagymama szerepre. A sors másképp akarta... Tudása, munkássága, elkötelezettsége, kitartása mély nyomokat hagyott bennünk, barátaiban, munkatársaiban, diákjaiban, és a szakmai közvéleményben. Hiányát sokáig és sokan fogjuk érezni. Emlékétk egyelettel megőrizzük!

Frissítés dátuma: 2018.01.07.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ