Alkalmazott informatika kutatólabor

Hely/Labor

  • Inkubátorház II/2.19 (H-4028 Debrecen, Kassai út 26, Hungary)

Vezető

Tagok

  • Fazekas Ádám, PhD hallgató
  • Vas Ádám, PhD hallgató
  • Bagoly Zsolt, PhD hallgató
  • Kreith Balázs, PhD hallgató
  • Török Róbert, MsC hallgató
  • Gyulai Gergő, BsC hallgató
  • Kálmánchey Balázs, BsC hallgató
  • Kelemen Martin, BsC hallgató
  • Mártonfalvi Marcell

Elosztott szenzorhálózat fejlesztése meteorológiai mérések és előrejelző számolások végzésére (DISTRIBUTED SENSOR NETWORK FOR NUMERICAL WEATHER PREDICTION CALCULATIONS, DSN-PC)

A DSN-PC egymás közti adatcserére képes mikroprocesszor vezérlésű intelligens mérőállomások hálózata. Ezen rendszer, a mérőállomások közti kommunikáció és a rajtuk futó szoftvereknek köszönhetően úgy használható, mint egy „szuperszámítógép”, amely önállóan és a lehető legmagasabb fokú párhuzamosítással képes differenciálegyenlet rendszerek megoldására és ez által pl. az egyes időjárási és egyéb elemek tér- és időbeli változását előrejelző számítások végzésére.

Szoftver alapű képalkotó energia analizátor (SOFTWARE BASED IMAGING ENERGY ANALYZER, SBIEA) fejlesztése

Az SBIEA egy saját fejlesztésű új típusú eljárás, amely az optikai, illetve elektronoptikai rendszerek fizikai működésének ismeretében a napjainkban elérhető nagy teljesítményű számítástechnikai eszközök alkalmazásával képes algoritmusok segítségével szoftveresen korrigálni a rendszer aberrációiból adódó torzításokat, ami új utakat nyit a műszertervezésben, képfeldolgozásban és ez által újfajta hibrid műszerek alkothatók. Az SBIEA az ún.WAAEL/DELMA rendszerekhez kapcsolódik, melyek elsőként tették lehetővé az atomi rácsszerkezet elektronpályáinak részletes és nagypontosságú vizsgálatát.

Ultrahang computer tomográf fejlesztése (ULTRASOUND COMPUTER TOMOGRAPHY, USCT)

Az USCT –ben nagyszámú rögzített adóvevő van elhelyezve a vizsgált terület körül, ami a megfelelő modellek alkalmazásával milliméter alatti felbontást is lehetővé tehet. Bár az ultrahangos computer tomográfia fejlesztése a ’70-es években kezdődött és néhány említésre méltó kísérleti berendezés is megszületett, kereskedelmi forgalomba még nem került a feldolgozandó adatmennyiséggel és az időigényes képrekonstrukciós feladatok megvalósításával járó nehézségek miatt.

Frissítés dátuma: 2017.12.15.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.