Szakmai gyakorlat

A 15/2006 (IV.3) OM rendelet változása miatt hallgatóinknak diplomájuk megszerzéséhez szakmai gyakorlatot kell teljesíteniük. A 2011-ben és utána felvettek az alapképzésben kötelesek 240 óra, a 2014. szeptember után felvett hallgatók 320 óra, valamint a mesterképzésben további 160 óra, illetve a 2014. szeptember után felvett hallgatók 240 munkaóra szakmai gyakorlaton részt venni.

Az Informatikai Kar Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának Informatikai Kari kiegészítése  tartalmazza a szakmai gyakorlatra való jelentkezés feltételeit, illetve rögzíti a teljesítés adminisztrációjára vonatkozó eljárást. Az ország több felsőoktatási intézményéhez hasonlóan alapvetően mi is a hallgatókra számítunk abban, hogy találják meg a számukra megfelelő céget, vállalkozást, ahol fogadják őket szakmai gyakorlatra, hajlandóak egy munkahelyi gyakorlat vezetőt kijelölni és feladatot adni számukra. 

A 2011. évi CCIV. törvény a nemzeti felsőoktatásról 44. § (1) bekezdésének alapján a hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát. A Gazdálkodó szervezet az Nftv. 44. §-a alapján gondoskodik a hallgatói munkaszerződés hallgatókkal történő megkötéséről, melyben egyebek mellett rögzítik, hogy a Gazdálkodó szervezet az Nftv. 44. § (3) bekezdésének a) pontjában meghatározott összegű hallgatói munkadíjat fizet a hallgatók részére, amennyiben az egybefüggő gyakorlat időtartama a hat hetet eléri.

 

A szakmai gyakorlatra való jelentkezés feltétele

  • programtervező informatikus BSc szakon: a Magas szintű programozási nyelvek 2 és Adatbázisrendszerek tárgyak teljesítése
  • gazdaságinformatikus BSc szakon: a Magas szintű programozási nyelvek 2 és Számvitel 1 tárgyak teljesítése
  • mérnök informatikus BSc szakon: a Magas szintű programozási nyelvek 2 és Hálózati architektúrák teljesítése

A programtervező informatikus, gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus MSc szakokon a 2. félévtől kezdve lehet szakmai gyakorlatra jelentkezni.

 

A 2017/2018 tanévtől felvett hallgatók esetén a szakmai gyakorlatra való jelentkezés feltétele

  • programtervező informatikus BSc szakon a Magas szintű programozási nyelvek 2, Adatbázisrendszerek és Adatbázisrendszerek labor tárgyak teljesítése,
  • gazdaságinformatikus BSc szakon a Programozás 2 és Számvitel tárgyak teljesítése,
  • mérnökinformatikus BSc szakon a Programozási nyelvek 2 és Számítógépes hálózatok teljesítése,

A programtervező informatikus, gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus MSc szakokon a 2. félévtől kezdve lehet szakmai gyakorlatra jelentkezni.

A szakmai gyakorlat folyamata

Amennyiben a gyakorlati hely megegyezett a hallgatóval a szakmai gyakorlat idejéről és az elvégzendő feladatokról Fogadó nyilatkozatot (hiánytalanul kitöltve, aláírva, céges aláírással és bélyegzővel ellátva) a szakmai gyakorlat megkezdése előtt legalább 1 hónappal korábban a hallgató feladata eljuttatni - a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel e-mailben - a szakmai gyakorlati koordinátornak ( ).
A szakmai gyakorlatra való jelentkezés és az elfogadás ténye az elektronikus tanulmányi rendszerben rögzítésre kerül (erről nem küldünk külön értesítést e-mailben). Az elfogadást követően történik a szerződés megkötése a gyakorlóhellyel. 

szakmai gyakorlatáról szóló szerződést és igazolást járványügyi helyzetre való tekintettel a gyakorló helynek postán küldjük el. 

A szakmai gyakorlat teljesítését a hallgató az Igazolás szakmai gyakorlat teljesítéséről nyomtatvány kitöltésével és legalább 1 oldalas, a gyakorlati hely által jóváhagyott gyakorlati beszámolóval igazolja le, melynek elfogadásáról a szakmai gyakorlati albizottság dönt. A végzős hallgató a teljesítésről szóló igazolást és beszámolót (hiánytalanul kitöltve, aláírva, céges aláírással és bélyegzővel ellátva) a tervezett záróvizsga előtt legkésőbb 2 héttel köteles elküldeni - a járványügyi helyzetre való tekintettel e-mailben szkennelve - a szakmai gyakorlati koordinátornak ( )
Munkavégzés utólag nem számolható el szakmai gyakorlatként.

 

Kapcsolattartás: 

E-mail:

Telefon: +36 52 512 900 / 75043 vagy 75230

Fogadóóra: Hétfő-péntek: 9.00-11.00

Helyszín: IF23 iroda

 

Szakmai gyakorlati bizottság

Szakmai gyakorlatok tájékoztató (2021.04.02.) (pptx)

Szabályzat (A Debreceni Egyetem Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának Informatikai Kari kiegészítése)

Határozatlan idejű szerződéssel rendelkező cégek listája (2022.05.17.)

Dokumentumok, formanyomtatványok

Fogadó nyilatkozat

Igazolás a teljesítésről

 

Gyakornoki lehetőségek

Europass önéletrajz sablon

Frissítés dátuma: 2022.05.17.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.