Szakkörök

3D modellezés szakkör

 

A 3D nyomtatás napjaink egyik legmodernebb és legígéretesebb technológiája a számítógépes modellezés, formatervezés, gyártás területén. De tudjuk vajon, hogy milyen elven működik egy 3D nyomtató? Szakkörünk első néhány alkalma során gyakorlati példákon keresztül ingyenesen használható modellezési lehetőségekkel ismerkedünk meg, és természetesen a munkáinkat ki is nyomtatjuk. Ezt követően tovább kalandozunk a 3D modellezés világában. Megismerkedünk az animációkészítés alapjaival, hiszen napjainkban az animáció mindenhol jelen van (rajzfilmkészítés, weboldalszerkesztés, számítógépes játéktervezés). Ha szeretnéd az általad megtervezett modellt ki is nyomtatni, illetve elkészítenéd első saját mini animációidat, akkor szeretettel várunk ezen a szakkörünkön.

 

Oktatók: Papp Ildikó és Tomán Henrietta

Oktatók elérhetősége: papp.ildiko  
 

 A 2022-es tavaszi félévben nem indul.

 

Algoritmika szakkör (Haladó programozás)

 

A szakkörön, a Magyarországon és a nagyvilágban nagy népszerűségnek örvendő algoritmikus feladatmegoldó programozó versenyek témaköreivel ismerkedhetnek meg az érdeklődő diákok. Terítékre kerülnek a különféle probléma-megoldási paradigmák (teljes keresés, oszd meg és uralkodj elve, mohó algoritmusok, dinamikus programozás), az egyes feladatok iteratív és rekurzív megoldási lehetőségei. Szót ejtünk matematikai feladatokról éppúgy, mint kombinatorikai és számelméleti problémákról, sztringfeldolgozó algoritmusokról, illetve gráfokkal kapcsolatos esettanulmányokról. Igény szerint kitérünk a hazai és nemzetközi programozó versenyek feladataira is. A tárgyalt problémákhoz különféle programnyelveken megoldást is adunk, így egyszerre fejlesztjük a résztvevők algoritmizálási és programozási készségét.

 

A 2022-es tavaszi félévben nem indul.

 

"Barkács" (hardverprogramozás) szakkör

 

Gyakorlati foglalkozások technikai érdeklődésű diákoknak, fejlesztve a problémamegoldási készséget, technikai tudást, eszközhasználatot. Az előre legyártott és felszerelt elektronikai eszközökre már csak a működtető programot kell megírni. Hogyan tudunk egy élettelen "vasból" egy működő eszközt kreálni, kezdve az egyszerűbb feladatokkal, mint például LED-ek villogtatása, gombnyomás érzékelése? Ez alatt megtanulhatjuk a programozás alapjait, ráadásul jól látható eredménye lesz a munkánknak. A továbbhaladásra is van lehetőség sokféle kiegészítő áramkör segítségével: kapcsolók, LED-kijelzők, FM-rádió, Internet-csatlakozás, távolságérzékelő stb. állnak rendelkezésünkre. A lehetőségeknek csak a fantázia szab határt, mivel több kiegészítő is csatlakoztatható ugyanahhoz az alaplaphoz. Várjuk mindazokat, akik szeretnének kicsit mélyebben belelátni a mai számítógépek, okostelefonok működésébe, hiszen az általunk használt eszközök gyakorlatilag ugyanúgy működnek, mint amiket a mindennapok során használunk - a különbség csak az, hogy itt mi keltjük életre ezeket.

 

Oktató neve: Vas Ádám

Oktató elérhetősége: 

Időpont: A 2022-es tavaszi félévben nem indul.

 

Emelt szintű érettségire felkészítő szakkör

 

Oktató: Bertók Csanád

Időpont: 2022 márciusában indul

Az érdeklődő diákok az alábbi form kitöltésével jelezhetik részvételi szándékukat február 25-ig:
https://forms.office.com/r/2R0j5tM0j4

 

E-sport és programozás szakkör

 

Egyetemi előkészítő e-sport és programozás szakkör. A világszerte népszerűségnek örvendő e-sporttal kapcsolatos témakörökkel ismerkedhetnek meg a résztvevő diákok. A DEAC-Hackers támogatása alatt a foglalkozásokon a diákok játszva mélyülhetnek el a különböző videójátékok világában. A játék mellett programozási ismeretekkel is gazdagodhatnak, amit később kamatoztatni tudnak egyetemi éveik során. A szakkör közvetlenül kapcsolódik a reguláris képzés ” prog1” tárgyához, a tervezett e-sport és programozás versenyhez és a DEAC-Hackers Minecraft tevékenységéhez. A szakkör e-sport szakmai partnere a DEAC-Hackers, a DEAC e-sport szakosztálya, mely egyébként Téged is hív igazolt amatőr sportolói közé! Az online tagság nem kerül semmibe, nincs tagdíj és lehetsz bárhol a világon! S mégis egy patinás klub tagja lehetsz és onnantól nem „már megint csak ülsz a gép előtt”, hanem az előre tervezett, szervezett heti edzésen vagy.

A 2022-es tavaszi félévben nem indul.

 

Kezdő programozó szakkör

 

Érdekel az informatika világa? Szeretnél több lenni egy egyszerű felhasználónál? Kíváncsi vagy, hogy hogyan készülnek azok az alkalmazások, amelyeket nap mint nap használsz? Érdekelnek a különböző algoritmusok, azok szerkezete, leírása különböző algoritmusleíró eszközökkel? Ha igen és még soha nem programoztál, akkor itt a helyed! Belekóstolhatsz a programozás rejtelmeibe, elmerülhetsz az algoritmusok világába!

A Kezdő programozó szakkörön kezdetben megtanulunk alapalgoritmusokat leírni, fejlesztve az algoritmizáló készségeinket, ezt követően az algoritmusokat átütetjük egy magas szintű programozási nyelvre.

Oktató: Biró Piroska

Oktató elérhetősége: 

Időpont: péntek délutánonként online formában.

Az érdeklődő diákok az alábbi form kitöltésével jelezhetik részvételi szándékukat február 25-ig:
https://forms.office.com/r/2R0j5tM0j4

 

Középszintű érettségire felkészítő szakkör

 

Oktató: Dr. Csernoch Mária

Időpont: 2022 márciusában indul

Az érdeklődő diákok az alábbi form kitöltésével jelezhetik részvételi szándékukat február 25-ig:
https://forms.office.com/r/2R0j5tM0j4

 

Nulladik évfolyam - előkészítő (programozás)

 

Egyre kevésbé létezik olyan munkakör, ahol hosszú távra lehet tervezni valamilyen szintű programozási, algoritmizálási képességek nélkül. Ez a nulladik évfolyam - előkészítő szakkör azokat a 16-18 éves diákokat célozza meg, akik - akár már továbbtanulási célokból is, még egyetemi tanulmányaik megkezdése előtt - szeretnék elsajátítani a programozás alapjait, vagy elmélyíteni a már meglévő ezirányú tudásukat.

Egyrészt a szakköri alkalmak ideje alatt lehet megismerkedni ezzel az igen hasznos és ígéretes iránnyal, másrészt az mtmi portál segítségével otthonról is lehet próbálgatni a gyakorlásra kitűzött feladatok megoldását.

Oktató neve: Bertók Csanád

Oktató elérhetősége: 

Időpont: A 2022-es tavaszi félévben nem indul.

Nulladik évfolyam – előkészítő (matematika)

 

Az informatika absztrakt megközelítésmódja igényli egyrészt az elvont gondolkodást, másrészt a modellalkotáshoz és - ellenőrzéshez szükséges erős matematikai hátteret. Aki nem kap(ott) megfelelő szintű felkészítést a középiskolában az egyetemi tanulmányokhoz; vagy kapott, de az érettségit nem követte egyből a felvételi (pl. technikus képzés), annak ezzel a kurzussal próbálunk segíteni. Az itt kiadott feladatok és megoldásaik közös átbeszélésével és számítógépes problémamegoldással próbáljuk elérni a szintre hozást, vagy szinten tartást, amire a későbbiekben nagy szükség lesz. Ezekkel a foglalkozásokkal a későbbi egyetemi lemorzsolódást szeretnénk meggátolni.

 

Oktató neve: Noszály Csaba

Oktató elérhetősége: 

 

Időpont: A 2022-es tavaszi félévben nem indul.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.