Scientific computing labor

Kapcsolattartó

Az idei évben a labort bővítettük két nagy teljesítményű videó kártyával és további memória modulokkal. Az így felszerelt 3 gépes kutatói labor a kollegák munkáját nagyban segíti valamint lehetőséget nyújt a tehetséggondozó programban és egyéb ösztöndíjakban részesülő diákoknak a témavezetőjükkel közös konzultációkra és színvonalas munkák végzésére.

Aktuálisan az alábbi témákban folytatunk kutatásokat a labor eszközeinek segítségével:

  • Véletlen, dinamikusan fejlődő hálózatok tulajdonságainak feltárása érdekében több milliós lépésszámú szimulációk futtatása. Ezekhez szükség van nagy kapacitású memóriára, melyben el lehet tárolni az elkészült gráfokat. Továbbá szükség van gyors processzorra is, mert az elemzések kiterjednek az egész gráfra, emiatt időigényesek a számolások.
  • Virtuális valóság technológián alapuló építészeti és tervezői alkalmazások fejlesztése, melyekhez a nagy teljesítményű grafikus kártyák elengedhetetlenek. Épületek virtuális bejárását és valós idejű módosítását lehetővé tevő alkalmazást készítünk, mely célja optimalizált erőforrás szükséglet mellett a maximális vizuális élmény átadása.
  • Operációs kockázat becslésére tesztelünk különböző módszereket és modelleket (pl. AMA, LDA, SLA). A fedezetszámításhoz használt becslései kérdések nagyrészt MC szimulációkra épülnek.

Kapcsolódó K+F pályázatok:

  • A kutatást a „Integrált kutatói utánpótlás-képzési program az informatika és számítástudomány diszciplináris területein” (EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00002) című projekt támogatta.
  • A kutatást az EFOP-3.6.1-16-2016-00022 számú projekt támogatta. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Frissítés dátuma: 2018.02.07.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.